5 redenen om een webtekst kort maar krachtig te maken

“Vigorous writing is concise. A sentence should contain no unnecessary words, a paragraph no unnecessary sentences, for the same reason that a drawing should have no unnecessary lines and a machine no unnecessary parts.

Bron: The Elements of Style – E.B. White (1918), een Amerikaans publicist, essayist en schrijver

De introductietekst die ons welkom heet, een bedrijf dat vertelt hoe geweldig ze zijn, of een bedrijf dat alleen maar zendt. Dagelijks kom je deze websites tegen. Het is niet inhoudelijk, concreet en vooral blablabla. Vertel gelijk wat voor website het is. Stap af van woorden die je tekst overbodig maken. Stap af van woorden waar de klant niks aan heeft.

Waarom een kort maar krachtige tekst?

1. Het vermindert het ruisniveau van je webpagina. Het is overzichtelijk. De klant ziet gelijk wat voor website het is en wat hij er kan vinden. Ze kunnen zich beter concentreren op wat wel interessant is.
2. De boeiende content waar je klant op zit te wachten komt op de voorgrond. Bij een film wordt pas op het einde bekend wie de dader is. Op jouw website onthul je gelijk de dader. Bezoekers hebben weinig tijd. Door met boeiende content te komen, klikken bezoekers niet gelijk weg.
3. Het maakt je webpagina korter, waardoor klanten meer te zien krijgen. Er wordt sneller gevonden waar je bezoeker naar op zoek is. Lezers hoeven niet meer te scrollen en zien gelijk de belangrijkste boodschap.
4. Klanten interpreteren je boodschap op de juiste manier. Vertel een heldere boodschap en geen blabla-verhaal. Met een duidelijke boodschap lezen mensen niet tussen de lijnen en interpreteren ze je boodschap juist. Verplaats je daarom in je klant: wat weet hij al en wat wil hij weten?
5. Je tekst wordt klantgerichter. Door je op de klant te concentreren, wordt je tekst klantgerichter. Het maakt een tekst persoonlijker en eenvoudiger. Hierdoor wordt je klant snel geholpen en bespaart hij tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat