Hoe blijft een websitebezoeker op je website?

websitebezoekers scannen

Breng structuur aan in je webtekst

Lezen vanaf een scherm is vermoeiend voor je ogen. Je leest op een scherm trager dan van papier. Daarom willen websitebezoekers je webtekst scannen. Een lezer wil een korte, scanbare tekst en bepaalt zo of hij verder leest. Het is daarom slim de opbouw van je teksten hierop af te stemmen. Zo geef je lezers overzicht, houvast bij het scannen en bij het lezen en help je lezers op weg.

Hoe voeg je structuurelementen toe aan je website?

  • Koppen en tussenkoppen

Het is belangrijk om extra aandacht aan de kop te besteden. Een effectieve kop triggert je bezoeker om de rest van de tekst te lezen. Een goede kop bevat nieuws, vat de kernboodschap samen of benoemt een klantvoordeel.

Door duidelijke koppen en tussenkoppen die een samenhangend geheel vormen, is het voor de lezer in één oogopslag duidelijk wat hij kan verwachten.

  •  Alinea’s

Om het scannen en de leesbaarheid gemakkelijk te maken, mogen alinea’s niet te lang zijn. Een te prettig te lezen alinea beslaat 50 tot 75 woorden. Doordat lezers scannen is het belangrijk dat een alinea zelfstandig leesbaar is.  Let er daarom op dat je één onderwerp per alinea behandelt.

  • Bullets/opsommingstekens

bullets-website

Wil je een opsomming of je voordelen vermelden? Maak dan gebruik van bullets. Je lezer ziet in één oogopslag welke voordelen het product of de dienst heeft. Het leest gemakkelijk, scanbaar en het is overzichtelijk, waardoor je een behoefte creëert bij je websitebezoekers. Zo kun je lezers interesseren voor het aankopen van je product of dienst.

  •  Witregels

Om de leesbaarheid en het scannen te verhogen, voeg je witregels toe aan je tekst. Bijvoorbeeld onder een kop of wanneer je een nieuwe alinea begint.

  •  Kernzinnen

In één kernzin vermeld je aan het begin van elke alinea de kern van het verhaal. Zo weet de scannende lezer snel wat hij mag verwachten en of hij verder leest.

  • Signaalwoorden

Voorbeeld van signaalwoorden zijn ‘dus’, ‘omdat’, ‘hier’ en ‘kortom’. Ze geven een verband aan tussen zinnen, zinsdelen en alinea’s. Het geeft structuur en een tekst is beter te lezen en te begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat